Konzentrationslager Sachsenhausen

Dagen var planerad och klar. Vi hade gjort oss redo för en second hand-shopping spree runt om i Kreuzberg. Utvalda affärer var utprickade på kartan och skorna var knytna. När vi ska sätta oss på cyklarna får jag ett sms från Sigrid. De undrar om vi har lust att haka på till en Berlinförort för att se på ett koncentrationsläger. Förvånade över att det ens fanns ett koncentrationsläger så nära Berlin tackade vi ja till inbjudan och tog oss bort till Agnes och Sigrid på Yorckstrasse. Väl där fick vi reda på att vi skulle till förorten och närmare bestämt Oranienburg. En pitoresk liten förstad som heter Oranienburg tänkte vi. Men icke. Det är fascinerande hur långt ut på landet man kan komma med S-bahn linje S1.Men nöd gick det inte på oss: Redhorse var medpackad. Redhorse är namnet på min UNO-lek och när tjejerna såg Redhorse sticka upp ur väskan blev de direkt barnsligt förtjusda. Så det unades upp och blev på sedvanligt tyskt manér riktig attackuno. Våra nya motståndare visade sig vara lovande unospelare. Oslipade men lovande. Sigrid var slug och Agnes spelade svart som aldrig tidigare skådat. När fyra händer var spelade och tåget rullade in på Orienburgs station stod ändå de inbitna tourproffsen som etta och tvåa, men med hjärtat i halsgropen.Sommaren 1936 öppnades KZ Sachsenhausen, det var det första koncentrationslägret som uppfördes av den nytill satta SS-chefen Heinrich Himmler och fungerade som en arkitektonisk och logistisk förebild för många andra läger. Det hade en speciell status inom KZ-systemet varför senare (1938) nazisternas koncentrationslägersinspektorat flyttades till orten. 200.000 människor passerade genom Sachsenhausens portar varav många var judar men även politiska motståndare, ryska krigsfångar och andra "underlägsna folkgupper". Väldigt många norska judar deporterades till just Sachsenhausen. Fångarna mördes systematiskt av SS genom gasning, "medicinska experiment" och regelrätta avrättningar. I April 1945 evakuerades lägrena av SS och fångarna togs ut på s.k. dödsmarscher, tusentals stupade av hunger och trötthet och de som inte hängde med i tempot sköts. Den 22 aprl 1945 stormade ryska och polska trupper lägret och kunde frita de som lämnats kvar. Väldigt hemsk historia to sum it up. Det var en enorm upplevelse att få komma dit och se det med egna ögon. Här kommer lite egentagna bilder för att illustrera:
Fotosekvens the Walk
Överkontrasterad och väldigt väldigt ryslig
Lite trevligt eftermiddags/kvällsljus som försöktes fångas på bästa sätt
Lite skratt och färg i allvaret
Execution trench

Ett minnesmärke för offren. Det står rest där det tidigare "Station Z" låg. Station Z var basically ett avrättningshus med kremeringsugnar till vänster om minnesmärket (se nedan) och en gaskammare bakom mig.
Kremeringsugnar
Barack för främst sovjetiska krigsfångar
Baracklängan i det s.k. Sowjetisches Speziallager
Svartvit casualfin och smågay photosession
Spontanfoto..
Resterna efter ett lägerfängelse

Sovsalar
Toaletter (tror vi)
Ja det står ju då att man blir skarpt beskjuten utan förvarning om man beträder den neutrala zonen
Färgbomb
Ni anar inte hur mycket jag har suttit och meckat med denna (fotoredigeringsn00b)


Smått obehagligt

På grund av Gustavs och mina fotostrapatser var vi långt efter tjejerna som hade försvunnit sedan länge. När vi hittade dem hade de funnit två nya softa polare
Vi satte oss tillslut på bussen hem med många tankar i huvudet. Det var lika rysligt och hemskt som fascinerande att på riktigt få se en del av vår tids kanske värsta folkmord. Hoppas bilderna har gett er ett litet hum om hur det var!
För en nazifri morgondag /Alex
Bilder: Gustav Bengtsson & Alexander Åström
Fotoredigering: Alexander Åström
Casualposeande: Gustav, Alexander, Sigrid, Agnes och några randoms
Kommentarer
Postat av: Snäckan

Hm, det är verkligen en ryslig historia. Bra att ni fick se, uppleva och förmedla! Låt bilderna sitta kvar i den egna minnesbanken.

2010-10-06 @ 11:44:42
Postat av: Acke

Stilig estetfrilla alex, biffen

2010-10-06 @ 21:04:01
Postat av: Acke

Stilig estetfrilla alex, biffen

2010-10-06 @ 21:04:12
Postat av: Anonym!

En och en annan profile pic på den där

2010-10-07 @ 09:11:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0